PCR speekseltest
Bij verdenking van een acute besmetting of voor een reis naar het buitenland
PCR-test Speeksel / Saliva
✓ Vóór 11:30 uur getest = uitslag dezelfde dag (17:00 uur)
✓ Uitslag binnen 1 – 2 uur mogelijk
✓ Internationaal (reis)certificaat
✓ 100% testresultaat garantie
Een PCR test zonder neus en/of keelswab? Ja dat kan! Een vriendelijke en veilige test voor iedereen en op elk moment.
De voordelen

Pijnloze en klantvriendelijke bemonstering
Geen neus en/of keelswab
 Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten
Grotere detectiegevoeligheid door zeer geconcentreerd geïsoleerd en gezuiverd RNA
 Persoonlijke benadering en advies

Saliva

Wanneer we ziek worden is er veel aantonend bewijs in ons speeksel te vinden. De ziektekiemen zelf, de antilichamen en eiwitten van het immuunsysteem die we gebruiken om ze te bestrijden.

Speeksel is eenvoudig te verzamelen en laat een veelbelovende vooruitgang zien voor het detecteren van Corona. Hiermee wordt aandacht gegeven aan het verlagen van drempels om deel te nemen aan testprogramma’s. Het gemak waarmee de test kan worden afgenomen en de pijnloze bemonstering is vriendelijk en tijdbesparend voor degene die de test ondergaat.

Speeksel

Speeksel is een van onze grootste vijanden in de COVID-19-pandemie, vanwege zijn rol bij de verspreiding van het virus. Toch kan speeksel ook een vriend zijn, omdat het mogelijk een manier biedt om de ziekte te diagnosticeren zonder invasieve neusuitstrijkjes te gebruiken.

Speeksel weerspiegelt onze gezondheid. Niet alleen in de mond maar in ons hele lichaam. Om deze reden is speeksel uitgebreid onderzocht als een diagnostisch hulpmiddel voor chronische systemische ziekten, evenals voor orale aandoeningen zoals parodontitis en orale kankers.

Huidige PCR neustest

De standaardtest is de PCR uitstrijktest, waarbij een uitstrijkje (swab) door je neus en naar de achterkant van je keel gaat. Een polymerasekettingreactie (PCR) is de gouden standaard voor het detecteren van SARS-CoV-2 (het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt). Dit test op het genetisch materiaal (DNA/RNA) van het virus.

Nieuws uit Nederland
Viroloog Chantal Reusken, expert op het gebied van testen bij het RIVM, volgt de internationale innovaties op dit gebied op de voet en onderzoekt ze op betrouwbaarheid en haalbaarheid. “De eerste vernieuwing is een speekseltest voor corona”, vertelt Reusken. Het is een alternatief voor het bemonsteren met wattenstaafjes diep in de neus en keel, wat onaangenaam kan zijn. (Telegraaf-NOS, 07 2020)
Nieuws uit Amerika
Universities and clinicians alike are now planning to incorporate saliva-based sampling into their workflow for diagnosing COVID-19. The UK government recently partnered with the molecular diagnostics company Optigene to develop a pilot study involving more than 14,000 people to test the efficacy of its saliva test. In the US, the University of Chicago will use spit tests to clear patients prior to elective surgeries in its hospital for the next several years, Evgeny Izumchenko, a UChicago oncologist who helped develop the university’s test. (The Scientist, 9 juli 2020).
In het kort

Dus: Uw testresultaat binnen 24 uur op een erkend reiscertificaat. Testresultaat binnen 4 – 5 uur mogelijk met een PCR-test Spoed
Voordeel: Altijd bereikbaar en hulp bij het inplannen
Handig: De juiste test voor uw persoonlijke situatie door gedegen advies
Ideaal: Professioneel en persoonlijk

Afspraak maken

Een PCR Speekseltest kunt u aanvragen als consument, ondernemer, reiziger en als ouder van een kind of jeugdige. Een afname kunt u rechtstreeks inplannen via onze online reserveringssysteem. Klik hiervoor op de onderstaande button.

Voor bedrijven bieden wij een afnamepakket wat specifiek van toepassing is op de situatie en voorwaarden binnen het bedrijf. Hiervoor hebben wij regelmatig contact met de contactpersoon of bedrijfsverantwoordelijke. Ook tijdens een uitbraak of bij verdenking van besmetting bieden wij graag de beste zorg door een snelle analyse gevolgd door het juiste advies. Zorg op maat en ont-zorgen, daarvoor test u bij Team Corona Preventief.

Voor kinderen, jeugd, kwetsbare jongeren en ouderen wordt de afname specifiek aangepast aan de situatie en behoeften. Een persoonlijke begeleiding door onze gekwalificeerde zorgmedewerker is gewaarborgd.

Onderzoek

Een onderzoekrecensie, gepubliceerd in het tijdschrift Diagnostics, suggereert dat speeksel een gemakkelijk en toegankelijke diagnostische tool kan zijn voor het detecteren van de aanwezigheid van SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) en misschien zelfs kan onthullen of het immuunsysteem van iemand het virus al tegengekomen is.

In deze studie werd gekeken naar de resultaten van 3 verschillende onderzoeken; in Italië, in Hong Kong en in de nabijgelegen Chinese stad Shenzhen op het vasteland. Uit alle drie de onderzoeken blijkt dat SARS-CoV-2 inderdaad aanwezig is in het speeksel van COVID-19-patiënten (respectievelijk 87%, 91,6% en 100% van de patiënten). Dit suggereert dat speeksel potentieel een zeer nuttige bron van specimen is voor het detecteren van het virus.

Immuniteit

Speeksel is sterk en stabiel. Het kan meerdere jaren bij –80 ℃ worden bewaard met weinig degradatie. Dit betekent dat het relatief eenvoudig is om de progressie van COVID-19 bij individuele patiënten te volgen, door het speeksel op verschillende tijdstippen tijdens de ziekte en het herstel te verzamelen. Speekseltesten van herstelde patiënten zouden ons tevens kunnen vertellen of ze de ziekte voor een tweede keer hebben doorgemaakt en hoe sterk hun immuunrespons is.

Er is echter nog geen onderzoek beschikbaar naar het gebruik van speeksel om immuunresponsen te volgen. Het is de moeite waard om dit te onderzoeken, gezien de dringende behoefte aan een betrouwbare en kosteneffectieve manier om de bevolking te controleren op immuniteit voor COVID-19 terwijl de uitbraak voortduurt.

De Media

Een speekseltest om corona op te sporen. Dat wil professor microbiologie Herman Goossens introduceren. Om bij een corona-uitbraak op een school leerlingen of in een woonzorgcentrum bejaarden te testen. “Het heeft tal van voordelen tegenover de neuswisser die we nu kennen”, aldus professor Goossens. (ATV België, 17 augustus 2020).

Disclaimer
De door ons gehanteerde PCR speekseltest technologie is gevalideerd. In nagenoeg alle gevallen levert dat een zeer betrouwbaar testresultaat op. Er is echter altijd een kleine kans op een zogenaamd vals-negatieve (u bent wel besmet, maar de test wijst dat niet uit) of vals-positieve (u bent niet besmet, maar de test indiceert uit dat u wel besmet bent) uitslag. Daarnaast bestaat er een eveneens kleine kans dat het bij u afgenomen monster niet een eenduidig resultaat geeft door externe oorzaken (denk daarbij bijvoorbeeld aan recent oraal gebruik van medicatie, alcohol, mondspoelmiddelen en/of andere verontreinigingen in de mond-, keel- en neusholten). Een PCR test biedt derhalve nooit een absolute (100%) zekerheid op een (betrouwbaar) resultaat. Aan de uitslag van een test kunt u dan ook geen rechten ontlenen.