Over de testen
Samen werken aan uw welzijn, onze veiligheid en een krachtige toekomst.
In-vitrodiagnostiek (IVD)
Diagnostische testen waarmee monsters afkomstig uit het menselijk lichaam, zoals urine, slijm uit de neus of achterkant van de keel en bloed uit een ader of vingerprik, buiten het lichaam worden onderzocht, noemt men in-vitro diagnostica (IVD = In Vitro Diagnostic Devices).

IVD’s kunnen ziekten of andere aandoeningen detecteren en worden gebruikt om de algehele gezondheid van een persoon te bewaken en om ziekten te helpen genezen, behandelen of voorkomen. Er zijn 3 verschillende soorten SARS-CoV-2- en COVID-19-gerelateerde IVD’s:

1. Diagnostische test (laboratorium of sneltest)
2. Serologische test (laboratorium of sneltest)
3. Aanvullende of behandel ondersteunende test (laboratorium of sneltest)

1. Diagnostische test
De moleculaire test (PCR) en de antigeentest (Ag antigeen) vallen onder de diagnostische testen. Dit zijn testen die het erfelijk materiaal en de specifieke eiwitten van het SARS-CoV-2-virus detecteren. Deze testen worden in de eerste fase gebruikt om een infectie met het SARS-CoV-2-virus te diagnosticeren.

De diagnostische test voor SARS-CoV-2 is bedoeld om de huidige infectie bij personen te identificeren en wordt uitgevoerd wanneer een persoon tekenen of symptomen heeft die overeenkomen met COVID-19, of wanneer een persoon een asymptomatisch extern beeld heeft, maar recent bekend of vermoedelijke blootstelling aan SARS-CoV-2 heeft gehad.

2. Serologische test
De antilichaam/antistoffentest is een test die de antilichamen (IgM en IgG) tegen het SARS-CoV-2-virus detecteert. Deze test analyseert het immuunrespons. Deze test kan niet in iedere situatie worden gebruikt om een huidige infectie te diagnosticeren, alhoewel een positieve IgM uitslag regelmatig gelijktijdig opgaat met een positieve uitslag op een diagnostische test. Het is daarom verstandig om de keuze van een test te bespreken met een zorgprofessional.
3. Test voor de behandeling van COVID-19-patiënten
Naast tests die het SARS-CoV-2-virus of de antilichamen diagnosticeren of detecteren, zijn er ook tests die zijn toegestaan voor gebruik bij de behandeling van patiënten met COVID-19, zoals het detecteren van biomarkers die verband houden met ontsteking (bijv. CRP). Zodra patiënten met de ziekte COVID-19 zijn gediagnosticeerd, kan een aanvullende test worden gebruikt om beslissingen te nemen over de behandeling van de patiënt.
Welke test kiest u?
Hieronder ziet u 2 grafieken. Hierin is aangegeven welke test in welke fase de hoogste metingsscore heeft. Voor meer informatie over het kiezen van de juiste test kunt u bellen met onze zorgprofessionals.
Over de sneltest
COVID-19 IgG / IgM-sneltest is een snelle chromatografische immunoassay voor de kwalitatieve IgG- en IgM-antilichamen tegen COVID-19 in humaan volbloed, serum of plasma. Gebruikt als hulpmiddel bij de diagnose van primair en secundaire COVID-19-infecties.
Over de testcassette
De teststrip bestaat uit een monsterkussen en een chromatografisch membraan (het detectiegebied is bekleed met een monoklonaal anti-humaan IgM-antilichaam en een monoklonaal anti-humaan IgG-antilichaam van de muis en een anti-muis-IgG-antilichaam van de geit), een colloïdaal goud-bindend pad (bekleed met colloïdaal goud-gelabeld recombinant nieuw coronavirus (COVID-19) antigeen en lgG-antilichaam van muis), voering en absorberend kussen.
Resultaten interpreteren

IgM POSITIEF: Er verschijnen twee gekleurde lijnen. Een gekleurde lijn moet altijd in het controlelijngebied (C) verschijnen en de andere lijn moet in het IgM-lijngebied liggen.
IgG POSITIEF: Er verschijnen twee gekleurde lijnen. Een gekleurde lijn moet altijd in het controlelijngebied (C) verschijnen en de andere lijn moet in het IgG-lijngebied liggen.
IgM en IgG POSITIEF: Er verschijnen drie gekleurde lijnen. Er moet altijd een gekleurde lijn verschijnen in het controlelijngebied (C) en twee testlijnen moeten zich in het IgM-lijngebied en het IgG-lijngebied bevinden.
NEGATIEF: Er verschijnt een gekleurde lijn in het controlelijngebied (C). Er verschijnt geen lijn in het IgM-gebied en het IgG-gebied.
ONGELDIG: Controlelijn verschijnt niet. Onvoldoende monstervolume of onjuiste procedure technieken zijn de meest waarschijnlijke redenen voor het uitvallen van de controlelijn. De procedure wordt gecontroleerd met een nieuwe test herhaald.

OPMERKING: De intensiteit van de kleur in de IgM en IgG testlijngebieden kan variëren. Elke kleurtint in het testlijngebied wordt als positief beschouwd.